Så fungerar takpannor med inbyggda solceller

Att välja takpannor med integrerade solceller gör att du kan avvika från det traditionella utseendet av solpaneler samtidigt som du får en stor yta med solceller. Behöver du utföra ett takbyte och samtidigt ska installera solceller kan takpannor med inbyggda solceller vara ett bra val.

Under det senaste årtiondet har det blivit populärt att installera solceller även på privata bostäder vilket med åren har lett till att det har börjat ställas krav på solcellernas utseende. De vanliga solcellerna är placerade i paneler som man monterar utanpå det befintliga taket. Det kan i många fall upplevas som att solcellspanelerna förstör takets utseende med sitt fyrkantiga och lite klumpigare format. För ett par år sedan började man erbjuda så kallade soltak vilket innebar att man istället kunde välja takpannor med inbyggda solceller som ger taket ett utseende snarlikt till ett sådant med traditionella takpannor.

 

För- och nackdelar med takpannor med inbyggda solceller

Det finns både fördelar och nackdelar med att välja takpannor som har inbyggda solceller jämfört med att installera traditionella solcellspaneler. Du kan kontakta oss på Rensolenergi för mer information om olika solcellsanläggningar.

 

Fördelar

  • Om du väljer att montera takpannor som har inbyggda solceller har du möjlighet att få ett utseende på taket som är mycket likt vanliga takpannor.
  • Takpannor med integrerade solceller finns i olika färger och utförande vilket gör att du kan få exakt det utseende som du önskar på ditt tak.
  • Takpannor med inbyggda solceller ersätter de vanliga takpannorna på taket. Detta gör att det är ett bra alternativ om du ska installera solceller och samtidigt göra ett takbyte.

Nackdelar

  • Att montera takpannor med inbyggda solceller kostar mer än att installera vanliga solcellspaneler. Det innebär att lönsamheten för din solcellsanläggning minskar en del. Om du däremot ändå behöver utföra ett takbyte kan det vara en bra investering då takpannor med inbyggda solceller fungerar utmärkt som takbeklädnad.
  • Effekten från solceller som är integrerade i takpannor är något sämre än den effekt du kan erhålla från solcellspaneler.
  • Många seriekopplade solceller ger upphov till fler felkällor. Det gör att det finns en risk att det oftare kan uppstå problem med din solcellsanläggning.

Boka ett kostnadsfritt hembesök för konsultation

Rensolenergi är ett företag som är specialister på solceller. Våra medarbetare är yrkesutbildade och certifierade solcellsmontörer vilket innebär att de har en stor kunskap och massor av erfarenhet av solcellsinstallationer. När du vill få mer information om våra tjänster eller då du vill boka ett kostnadsfritt hembesök kan du kontakta oss genom formuläret på vår hemsida. Vid ett hembesök kan vi bistå med konsultation och råd kring ditt val av solcellsanläggning och även hjälpa dig med uträkning av energiproduktion. 

Vill du lära dig mer om solceller? Kontakta oss så kommer vi ut till dig!

Om du planerar att installera solceller kan du använda formuläret nedan för att boka ett kostnadsfritt hembesök. Vi kommer ut på plats och ser över förutsättningar och möjligheter för din nya energilösning.