Vad är optimerare till solceller?

Det går alldeles utmärkt att installera solceller även om förhållandena inte är optimala. Med hjälp av så kallade optimerare kan du ändå få ut en bra effekt från din solcellsanläggning som gör den lönsam. Här kan du läsa mer om optimerare.

När du ska installera en solcellsanläggning vill du förstås få ut maximal effekt av dina solceller så att du kan producera optimalt med elektricitet. Därför bör solceller installeras under de mest optimala förhållanden vilket innebär att taket ska ha en lutning mellan 20-50 grader, att installationen sker mot söderläge och att taket inte hamnar i skugga under dagen.

 

Om förutsättningar inte går att uppfylla till 100 % men ändå är något så när gynnsamma går det också att installera solcellspaneler på taket och använda sig av optimerare. Om du vill få hjälp med att installera en solcellsanläggning kan du kontakta oss på Rensolenergi som är specialister på solceller.

 

Hur fungerar optimerare

För att förstå vilken uppgift en optimerare har behöver man först förstå hur solceller fungerar rent generellt. Om man har en solcellsanläggning som inte är installerad under optimala förhållanden, söderläge, bra taklutning och skuggfritt, kommer solcellerna under dagen att hamna i ett läge där de inte producerar med full effekt.

 

När exempelvis en solcellspanel delvis hamnar i skugga kommer effekten på solcellspanelen att sjunka. Eftersom solcellerna är seriekopplade kommer den nedsatta effekten från en solcellspanel påverka effekten från samtliga solcellspaneler. Det innebär att man för en hel solcellsanläggning tappar massor i effekt, i vissa fall upp till 50 % eller mer.

 

En optimerare är en modul som monteras på varje solcellspanel och som ser till att en panel som hamnat i skugga eller som gått sönder inte drar ned effekten för hela solcellsanläggningen. Det betyder att det går att installera en solcellsanläggning även på tak som delvis hamnar i skugga eller som ligger i ett annat väderstreck än söder och ändå få ut en bra effekt totalt för sina solceller.

 

När bör man installera optimerare?

När man inte kan installera solcellsanläggningen utifrån de mest optimala förhållanden kan optimerare vara en lösning som bidrar till att solcellsanläggningen ändå kan ge en bra effekt. Om man däremot kan installera under de mest gynnsamma förhållanden har optimerare ingen effekt på solcellsanläggningen utan blir istället en kostnad som leder till sämre avkastning på investeringen.

 

Kontakta oss när du ska installera solceller

Om du vill börja producera egen grön elektricitet kan du vända dig till oss på Rensolenergi som är proffs inom området. Vi kan erbjuda tjänster åt privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar. Vill du få hjälp med att ta fram en kalkyl och få ett prisförslag för en solcellsanläggning för din fastighet kan du boka ett kostnadsfritt möte med oss eller lämna en offertförfrågan. Då kan vi inspektera din fastighet, bistå med konsultation och därefter lämna en offert med ett rättvist pris. 

Vill du lära dig mer om solceller? Kontakta oss så kommer vi ut till dig!

Om du planerar att installera solceller kan du använda formuläret nedan för att boka ett kostnadsfritt hembesök. Vi kommer ut på plats och ser över förutsättningar och möjligheter för din nya energilösning.